2012. szeptember 24., hétfő

Gyümölcs reggelire, vagy inkább vacsorára?


Reggelire gyümölcs?
A táplálkozástudomány ajánlása alapján napi több alkalommal, kisebb mennyiségeket célszerű étkeznünk. Ezzel nemcsak a gyomor túlterhelését előzhetjük meg, de így az egész nap folyamán egyenletes vércukorszintet biztosíthatunk szervezetünk számára. Hozzá kell tennünk, hogy a régi mondás ma is aktuális, vagyis: reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus. Kizárólag gyümölcs fogyasztását tehát reggelire nem javaslom. Azonban egy pohár narancslé, kiegészítve valamilyen alacsony glikémiás indexű szénhidrát-tartalmú étel fogyasztásával, megfelelő választás lehet. Vitamin pótlás céljából a narancslevet helyettesíthetjük valamilyen zöldségfélével is: például paprika, paradicsom, uborka, vagy retek.
Gyümölcs inkább étkezés előtt, vagy étkezések között

A gyümölcsök is tartalmaznak azonban szénhidrátot, ezért túlzásba esnünk itt sem szabad. Fontos, hogy a gyümölcsöket mindig két étkezés között, vagy étkezés előtt fogyasszuk, ellenkező esetben nem hasznosulnak kellőképpen a szervezetben és kellemetlen erjedéses folyamatokat indíthatnak el.

Könnyű vacsora gyümölcskörettel
Az alvás is nyugodtabb lehet és az ideális testsúly is könnyebben megőrizhető, ha az esti étkezések során könnyebb ételeket választunk. Vacsorára ezért ideális ha önmagában, vagy köretként zöldségeket fogyasztunk. Készíthetünk nyers zöldségekből salátát, főzhetünk főzeléket, de grillezhetünk, párolhatunk is. A párolás során vitamin tartalmuk ugyan némileg csökken, de annak, akinek panaszai vannak az emésztésével, puffadásra hajlamos, mégis ez az elkészítési mód javasolható.

Kellemetlen mellékhatás: gyümölcstől gyomorégés

Gyomorégést a túl zsíros, fűszeres ételek fogyasztása mellett valóban gyakran okoznak gyümölcsök is, különösen a savas kategóriába tartozókat érdemes kerülni: a meggy, a narancs, a savanyúbb almafajták. Amennyiben nem szeretne lemondani az említett gyümölcsök fogyasztásáról, patikában vásárolható olyan, kismamák által is biztonsággal használható zselésedő anyag, mely étkezés után bevéve a reflux tüneteinek fellépését megakadályozza.
 Forrás :

Nincsenek megjegyzések :